46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Rēzeknes korim "Medicus" pirmais CD un Zelta diploms festivālā Krakovā

Фото: Medicus
Decembris Rēzeknes sieviešu korim "Medicus" ir ražīgs – 2.decembrī izdots pirmais kora CD "Nu reiteņa caldamuos... " un 6.decembrī koris ieguva Zelta diplomu koru konkursā Krakovā, informē kora dalībniece Maija Upeniece.
Īsi pirms došanās uz Krakovas festivālu, piepildījās sen lolotais kora sapnis – iznāca pirmais Rēzeknes sieviešu kora "Medicus" CD "Nu reiteņa caldamuos... ", ko dāvināja arī festivāla organizatoriem Krakovā. Diskā ieskaņotas 12 dažādas dziesmas – latgaliešu tautasdziesmu apdares, Latgales komponistu dziesmas un garīgā mūzika sieviešu korim. Disks ir tapis projekta ietvaros, pateicoties aktīvām un radošām kora dalībniecēm, īpaši projekta vadītājai Skaidrītei Baltacei, diska dizaina veidotājai Inesei Dundurei un diska ievadteksta autorei Nellijai Žogotai. Koris "Medicus" sanāk kopā katru nedēļu tieši tāpēc, ka dziesma kora dalībnieces iedvesmo un to novēl ikvienam klausītājam – ticēt dziesmas dziedinošajam spēkam.
 
Savukārt, no 4. līdz 6.decembrim Rēzeknes sieviešu koris "Medicus" piedalījās 6.Starptautiskajā Adventes un Ziemassvētku dziesmu amatieru koru festivālā Krakovā, Polijā, kur saņēma Zelta diplomu un Zelta Eņģeļa statueti, ko žūrija pasniedza katrā kategorijā visaugstāko punktu ieguvējam.
 
Koru konkursā Krakovā "Medicus" atskaņoja gan Rēzeknes komponistu jaundarbus – Solvitas Ivanovas "Ave Maris Stella" un Ilonas Rupaines "Kaladū", gan Ingus Ulmaņa "Lūgšana" un  David Willcocks aranžēto "Rocking". Festivāla ietvaros visi dalībnieki sniedza vairākus koncertus skaistākajos Krakovas dievnamos – Sv. Katrīnas baznīcā, Sv. Pētera un Pāvila baznīcā, Sv. Marijas bazilikā u.c., kas apžilbināja ar krāšņumu un pārsteidza ar vēsturiskajām bagātībām. Patiesi priecēja koncertu publikas atsaucība, pēc uzstāšanās koris saņēma skaļas ovācijas un aplausus. Īpaši aizkustināja mirklis pēc konkursa rezultātu paziņošanas, kad kori "Medicus" ieskāva klausītāju pulks tai brīdī, kad bazilikā koristes dziedājām pateicības lūgsnu.
 
Šogad Krakovas Adventes un Ziemassvētku dziesmu festivālā Latviju pārstāvēja trīs kori – Rēzeknes sieviešu koris "Medicus" (diriģentes Anda Lipska un Ināra Skrule), Saldus sieviešu koris "Varavīksne" (diriģents Ivars Krauze) un Kuldīgas jauktais koris "Rāte" (diriģents Andis Groza). Prieks, ka visi trīs kori konkursā ieguva augstākos novērtējumus – saldenieces un kuldīdznieki saņēma sudraba diplomus, rēzeknietes – zelta, kārtējo reizi apliecinot, ka Latvijā ir un būs spēcīga koru dziedāšanas tradīcija.
 
Pavisam Ziemassvētku dziesmu koru festivālā Krakovā, ko rīko mākslas aģentūra "Melody", piedalījās 20 kori no Polijas, Bulgārijas, Slovākijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices, Igaunijas, Čehijas, Ungārijas un Latvijas, kuru sniegumu 5 kategorijās (jauktie, sieviešu, jauniešu, bērnu un kamerkori) vērtēja starptautiska žūrija –  prof. Andrea Angelini (Itālija), Thea Paluoja (Igaunija), Veronica Lozoviukova (Čehija), Sasho Tatarchevski (Maķedonija) un Marcin Cmiel (Polija).
 
16.decembrī plkst.18.00 koris "Medicus" aicina uz koncertu "Vakarzvaigznes gaismā" Rēzeknes kultūras namā (Brāļu Skrindu ielā 3), kur varēs dzirdēt gan kora "Medicus" uzstāšanos, gan koru "Jutrzenka", "Septiņkalne" un "Ezerzeme" īpaši Ziemsvētkiem sagatavotos skaņdarbus. Koncerta laikā tiks prezentēts arī tikko izdotais CD un atrādīta Zelta Eņģeļa statuete.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"